2 små ting med stor effekt: Sådan bliver din tekst nemmere at skanne

Værsgo: 2 små ting, der gør en gigantisk forskel for, hvor lettilgængelig din web-tekst ser ud. Og som giver din læser lyst til at give sig i kast med den. Det handler om at fremhæve dit gode indhold med fed og punktopstillinger.

Fremhævninger og punktopstillinger er enkle og nemme at bruge hver gang,  du skriver tekster – og du får virkelig noget for pengene (so to speak).

Fordi du øger læsbarheden og brugervenligheden markant.

Som min store helt Steve Krug (googl ham straks, hvis du ikke ved, hvem han er) siger: Alt, der kræver meget tid – eller ser ud som om, det vil kræve meget tid – har meget mindre chance for at blive læst.

1. Fremhæv dine nøgleord

Når du fremhæver enkelte ord eller sætninger på en skærmside, gør du det nemt for din læser at danne sig et overblik over alt dit gode indhold på få sekunder – fordi det er tydeligt at se, hvad teksten drejer sig om – uden at læse hele teksten.

Sådan gør du
Fremhæv enkelte ord med fed. Ord, du ved, har betydning for din læser i forhold til at forstå, hvad teksten handler om. Fremhæv også korte sætninger. Men ikke hele afsnit. Det er slet ikke læsbart.

Du har allerede lært at fremhæve alle dine overskrifter og underoverskrifter med fed i sidste blogindlæg (ligesom jeg gør her i teksten). Og nu skal du så også fremhæve dine nøgleord inde i afsnittene.

Du må ikke fremhæve et helt afsnit
Du må ikke fremhæve hele afsnit som jeg har gjort i det her afsnit. Det er for svært at læse. Og bliver bare en stor omgang klump tekst i fed. Usorteret og ikke særlig læsbart.

Links er en også en form for fremhævning, fordi links har en anden farve og som regel er understregede.  Så de popper også ud af teksten – og gør den også nem at skanne og skimme.

Ord, fed og farver
Fik du lyst til at klikke på ordet farver i overskriften? Det gjorde du garantrisset. Fordi ordet er blåt – og på nettet er der en konvention, der siger, at blå/farvet tekst er klikbar tekst. Så du må kun fremhæve ord ved at sætte dem i fed. I samme farve som din brødtekst. Og den er forhåbentlig sort.

4 måder du absolut ikke skal fremhæve ord på

Lad være med fremhæve ord ved

 • at give ordet en blå, rød eller anden frisk farve (farvet tekst er jo lig med klikbar tekst)
 • at understrege det (understreget tekst er jo også lig med klikbar tekst)
 • at sætte det i kursiv (kursiv egner sig bare ikke til skærm, alt for svært at læse)
 • BRUGE STORE BOGSTAVER (ikke bare er store bogstaver svære at læse på en skærm, de bliver også opfattet, som om du råber)

2. Sorter dit indhold i punktopstillinger

Jeg elsker punktopstillinger. De fungerer så godt på en webside, fordi de gør dit indhold skanbart og nemt at gå til. Det er grab ’n go, som amerikanerne siger. Og du gør arbejdet med at sortere i informationerne for din modtager. Faktisk viser eye-tracking-undersøgelser (= målinger af, hvordan vi læser på en skærm) også, at brugerens øjne altid søger direkte hen til punktopstillinger, når de er på en side. Interessant, ikk?

Samme tekst – med og uden punktopstilinger

Prøv at se forskellen på de to tekster. Selv om det hverken er en særlig svær eller særlig lang tekst, er indholdet markant mere læsbart og overskueligt, når det bliver stillet op i punkter.

 

garedenord

I det første eksempel mangler vi overblik og sortering af informationerne. Det får vi med et enkelt blik, når vi splitter teksten op i punkter. Og som ekstra bonus bliver teksten halvt så lang:

Tog fra lufthavnen til Paris

 • Tag metro til Gare de Nord og Les Halles.
 • Tag RER (linje B) til Gare de Nord.
 • Tag hurtigtoget TGV (SNCF) til Paris og resten af Frankrig.

Find afgangstider for RER og TGV på skærme ved bagageudleveringen i Terminal 2 eller tjek TGV’s egen hjemmeside  (det er ikke et rigtig link) hjemmefra.

Det er vigtigt, at punkterne starter på samme måde
Husk, at indholdet i punkterne skal være i samme kategori og have nogenlunde samme vægt. Ligesom i eksemplet med 4 måder du absolut ikke skal fremhæve ord på. Der begynder hvert punkt med et udsagnsord i navneform (at give, at skrive, bruge etc.)

Det duer ikke, at du bryder strukturen som i eksemplet om parkering herunder, hvor de to første punkter giver god mening, men så går der rod i den i sidste punkt. Du kan jo ikke sige sætningen i forlængelse af den indledende sætning. Altså, man kan ikke sige: Du skal ikke betale for parkering, når du har eller i forbindelse med standsning ved af- og pålæsning.

Du skal ikke betale for parkering, når du har:

 • Bil med invalideskilt
 • Motorcykel
 • Eller i forbindelse med standsning ved af- og pålæsning

Gør i stedet sådan her:

Du skal ikke betale parkering, når du

 • har bil med invalideskilt
 • har motorcykel
 • skal standse og læsse af og på.

Så starter du hvert punkt med et udsagnsord – og alle tre punkter kan siges i forlængelse af den indledende sætning.

3 ekstra flueknepperegler ved punktopstillinger

(1) Hvis den indledende sætning er selvstændig, kan du bruge kolon (men behøver ikke) – og så sætter du punktum efter hvert punkt, når det er deciderede sætninger i punktopstillingen. Ligesom i Paris-eksemplet.

(2) Når den indledende sætning fortsætter ud i punkterne, som i parkeringseksemplet, er der ikke kolon – og kun punktum efter det sidste punkt.

(3) Brug tal i punktopstillinger, hvis du beskriver trin i en proces eller en instruktion. Tal i parentes , som jeg bruger her, er mest læsbart.

De 3 andre indlæg i serien: De 7 geniale genveje

(1) 7 simple råd til ordentlige overskrifter

(2)  Hvordan 3 linjer kan gøre en kæmpe forskel

(3+4) 3 lynhurtige trin til overskuelige og læsbare tekster

 

4 kommentarer til “2 små ting med stor effekt: Sådan bliver din tekst nemmere at skanne”

 1. Hej Nanna Friis

  Det du skriver virker. Jeg er ejendomsmægler og har lavet en web annonce efter dine anvisninger mht. overskrift + punktopstillinger.

  1000 tak for det!!

Skriv en kommentar